Nakon 23 godine ova životinjska vrsta više nije izumrla u prirodi

IZ ZOOLOŠKOG vrta Grada Zagreba objavili su sjajnu vijest. Sabljorogi oriks, naime, više ne nosi oznaku vrste izumrle u prirodi. Sada na Crvenom popisu IUCN-a ima status ugrožene vrste.

“Godine 2000. vrsta je označena kao izumrla u prirodi. Zoološki vrtovi, prirodni rezervati i druge organizacije sa stručnjacima za zaštitu prirode udružili su snage kako bi se uzgojili sabljorogi oriksi koje je moguće reintroducirati u prirodu. Nakon povratka u prirodu oriksi su se uspješno počeli razmnožavati u prirodnom rezervatu Ouadi Rimé-Ouadi Achim u Čadu.

Do sada je zabilježeno 510 njihovih potomaka koji su na svijet došli u divljini”, objavili su i dodali kako stručnjaci za zaštitu prirode ističu kako je riječ o velikom uspjehu te kako se na sličan način treba pomoći i drugim životinjskim vrstama koje su izumrle u prirodi, te onima ugroženima.

Jedina su vrsta oriksa kojima rogovi idu prema nazad

“Naš zoološki vrt sudjeluje u uzgojnim programima niza životinjskih vrsta. Među tim vrstama je i sabljorogi oriks”, dodali su i objavili fotografije oriksa koji žive u Zagrebu.

Ove životinje najviše vremena provode tražeći hranu, i to noću ili rano ujutro kada je najhladnije. Kada nastupe vrućine sklanjaju se u hlad ili iskopaju mjesto pokraj vegetacije, gdje onda odmaraju i preživaju. Putuju u stadima od 2 do 40 jedinka.

Stado predvodi dominantni ili alfa mužjak koji daje smjernice gdje i kada se stado mora kretati. Kod ove vrste se jako rijetko vidi da osamljeni mužjak sam putuje. Ne zna se koliki im je životni vijek u prirodi, no u zatočeništvu žive i do 30 godina. Jedina su vrsta oriksa kojima rogovi idu prema nazad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *