U parku divljih životinja na svijet došlo rijetko mladunče bijelog aligatora

U PARKU za divlje životinje u floridskome Orlandu na svijet je došlo iznimno rijetko bijelo mladunče aligatora. Zaposlenici parka kazali su da je žensko mladunče dugačko 49 cm i da je to sada jedan od sedam takvih aligatora u svijetu. Koža im je bijela zbog rijetkoga urođenog genskog stanja poznatog kao leucizam.

Riječ je o manjku kožnih pigmenata. U slučaju leucizma nedostaju sve vrste pigmenta kože, a ne samo melanin, za razliku od albinizma. “Ovo je više nego rijetko, apsolutno je nevjerojatno”, rekao je direktor floridskoga zabavnog divljeg parka Gatorlanda, Mark McHugh.

Dodao je da su na popisu parka u Orlandu sada i leucistični aligatori Ice, Noelle, Snow, Pearl, Ivory i Marshmallow. Roditelji mladunčeta su Jeyan, leucistični otac iz močvare u Louisiani i Ashley, normalna ženka koja ne pati od genskih mutacija.

Nije riječ o albino životinji

Isti par ima još jednog potomka, muškog, u kojega su prevladali majčini geni. Mark McHugh je novinarima pojasnio da nije riječ o “albino životinji, premda tako izgleda na prvi pogled, već o leucističnoj životinji, čija je koža bijele boje, no one imaju nešto malo pigmenta na dijelovima tijela”.

Leucistične životinje, jednako kao i albino životinje ne mogu živjeti same u prirodi.

“Albino i leucistični aligatori ne mogu živjeti samostalno u prirodi iz jednostavnog razloga. Ne bi preživjeli upravo zbog boje kože. U normalnih jedinki koža je odlična kamuflaža i aligatorima omogućuje da se tako približe plijenu. U parku Gatorland stalno ih držimo u sjeni ili u zatamnjenim prostorima”, rekao je McHugh.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *